Så kom overspringshandlingerne

Skrevet den 15-05-2011 21:34:10 af Michael Ramlau

Siden sidst har jeg været sammen med schweisskolleger, der har spurgt og kommenteret mine indlæg om klikkertræning. Bl. a. er der blevet spurgt, hvorfor jeg træner med hår istedet for knoglesplinter. Det er fordi, jeg tror at hår afgiver mindre fært end bensplinter, og dermed skal hunden koncentrere sig mere. Bagefter tænkte jeg, at det kunne da godt være, jeg skulle prøve med bensplinter igen; og svaret kom omgående: Hunden spiser bensplinterne, så pludseligt skulle jeg også sørge for, at hun ikke åd dem, samtidig med at jeg skal klikke, belønne o.s.v. Det blev for bøvlet. Så tilbage til hårene.

Her til morgen læste jeg Tobias Gustavsons artikel om ID-sporing i Schweisshunden, og min kone har lige striglet vinterpelsen af shetlandsponyen, så hvorfor ikke lægge nogle totter fra ponyen i rækken af rådyrhår, og som hunden så helst ikke skulle markere. Som sagt så gjort. Hunden markerer rådyrhår, hvorefter hun lægger sig ned. Så kommer klikket og lidt efter en godbid. Da vi kom til ponyhårene gentog hunden det indlærte, men der kom ikke noget klik. Og her er det så, man skal holde hovedet koldt og ikke fortælle hunden, hvad den så skal gøre, men vente for at se, hvad den foretager sig. Efter et stykke tid rejste hunden sig, og gik videre til næste tot hår, som denne gang er råvildt. Så er vi tilbage i det vante. Efter at ha' taget striben af udlagte hårtotter, startede jeg forfra på banen. Hunden fattede hurtigt at ponyhår ikke giver bonus, men så må man jo bare lægge sig et andet sted for at få klikket. Vel at mærke steder hvor der ikke er råvildthår.

Det tog lidt tid, før hunden igen var tilbage i det vante reaktionsmønster. Her hjalp jeg også hunden tilbage ved at klikke i samme øjeblik, næsen rørte ved hårtotten.

Grunden til ponyhårtotten var, som jeg skrev, artiklen om ID-sporing, hvor Tobias skriver om prægning på de individer, hunden skal arbejde med fremadrettet. Jeg skal forhåbentligt ikke på eftersøgning efter shetlandsponyer, så her er en fært som hunden skal ignorere.

I morgen går det løs igen med bukkejagten, men jeg har ingen forventninger til, at hunden starter på det indlærte.

Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøver

2 bemærkninger til "Så kom overspringshandlingerne":


Steen Stenild skrev den 16-06-2011 16:58:33:
Hej Michael
spændende at læse om din træning. Jeg træner det samme selv; men er startet lidt anderledes. Jeg starter med færtdiskriminering, hvor jeg har pt. fire platbøtter, en med fært af ræv, en med fært af kanin, en med fært af fasan og en med fært af råvildt. Jeg starter med at lære hunde at dutte på den med råvildt. Sætter bøtten på jorden og clicker og belænner hunden for at dutte på bøtten. Når hunden fatter at dutte på råvildt færten sætter jeg en af de andre bøtter ned. Hunden finder hurtigt ud af at det kun er råvildtfærten som giver click og belønning. Jeg er nu oppe på at have alle fire bøtter placeret og hunden så finder og dutter på den rigtige fært. Næste skridt er at lære ham at lægge sig som markering; men der er jeg ikke kommet til endnu.

Venlig hilsen Steen Stenild

Michael Ramlau skrev den 18-06-2011 10:35:32:
Hej Steen.
Beklager at jeg først nu kommenterer dit indlæg, men det er jo i denne tid, vi er ude med hundene, så der er ikke så meget tid foran computeren til rådighed. Sådan som du beskriver din træning, er præcis den samme vi fik demonstreret på Forsvarets Hundeskole i forbindelse med trænig af bombe- og minehunde. Det var jo denne metode, der fik sat mig i gang med mit eksperiment.
Jeg håber at få tid til at berette igen fra min træning i løbet af kort tid.
Fortsat held og lykke med dine anstrengelser.
Michael.

Tilføj din bemærkning:


Navn
E-mail
Skriv:
Bemærkning
 

Seneste kommentarerSeneste bemærkninger

Michael.: Hej Steen.Hagleftersøgningen var en eftersøgning, jeg blev rekvireret til, så hvis dit spørgsmål går på om der var en schweisshundefører med under s...

Steen P. Johansen: Er hagleftersøgningen et tilkald, eller deltog der en legitimeret hundefører....

Michael Ramlau: Hej Gert.Opdager lige pludseligt at der er en ubesvaret kommentar til et af mine indlæg. Det har jeg ikke været forvænt med. Bedre sent end aldrig s...

Gert Jensen: Hej Michael.Jeg er virkelig blevet fanget af din blog om klikker træning.Hvad er det for en bog du har læst inden du gik i gang ?Hvordan går det...

Michael Ramlau: Hej Steen.Beklager at jeg først nu kommenterer dit indlæg, men det er jo i denne tid, vi er ude med hundene, så der er ikke så meget tid foran compu...


Relevante websites

Bliv medlem, klik her.

Brug for en Schweisshund, klik her.

Læs om schweissarbejdet, klik her.

Brug for et kursus, klik her.

Prøver, klik her.

Nyheder