Fortsættelse af forsøgene på T-spor.

Skrevet den 12-08-2013 22:31:02 af Michael Ramlau

 

Som lovet i sidste indlæg om at teste hundens evne til at skelne højre benpar fra venstre, har jeg her i weekenden lavet forsøget.

Ud af 9 forsøg valgte hunden rigtigt 8 gange.  Ved sidste forsøg tænkte jeg, at nu ville jeg ”snyde” hende, så der hvor jeg normalt ville knække til venstre med det venstre spor, knækkede jeg i stedet til højre, og det højre sporforløb knækkede jeg til venstre. Det betød at sporene krydsede hinanden i knækket, der hvor bjælken i T’et dannes.  Hunden hoppede næsten på limpinden, for som tidligere skrevet slår jeg plat og krone om, hvilket ben hunden først skal udrede. I dette tilfælde blev det plat = venstre spor, og hunden knækkede da også rutinemæssigt til venstre. Efter ca 4-5 meter opdagede hun imidlertid fejlen, vendte resolut om og begyndte at lede efter, hvor færten var forsvundet hen, og kom derved ud af den rigtige afgrening.

Konklusionen er endnu engang: Hunden kan uden problemer optage en fært og genfinde den i forbindelse med et spor. Det har intet at gøre med om det er forløb eller bagløb; om det er venstre eller højre benpar. Hunden optager en fært, husker den og finder et match. Hvad den præcist hæfter sig ved, skal jeg ikke kunne sige. Der må være små nuancer på de fire løb, som hunden mærker sig og genfinder, uagtet at de stammer fra det samme dyr. Når først den har forstået opgaven, kan man sansynligvis præsentere den for hvad som helst, og den vil kunne følge en fært lavet ved hjælp af det materiale, den blev præsenteret for.

Hvis der er nogen, som har en god ide til, hvorledes jeg kan fortsætte disse forsøg, hører jeg gerne om det. Jeg har ikke tænkt mig at lave forsøgene med en anden vildtart, for jeg tror ikke, det vil bringe yderligere til det allerede opnåede. 


Vurdering:

 
Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøverID sporing på T-spor

Skrevet den 06-08-2013 22:59:34 af Michael Ramlau

Erkendelsen af at jo mere man finder ud af, jo mere opdager man, hvor lidt man i grunden ved, må jeg også sande. I løbet af sommerferien har jeg eksperimenteret videre med T-sporene, og med at præsentere hunden for en smeller, hvor den herefter skal finde et match.  Under forløbet har jeg et par gange tænkt ”Gad vide om hunden kan ….” og herefter ”mon den så også kan …” men det skal jeg komme tilbage til.

Forsøget er opbygget ved at jeg lægger to spor lige op og ned af hinanden, samme startsted, og efter ca. 20 – 30 meter knækker vinkelret til henholdsvis højre og venstre. Da jeg i sin tid startede, lagde jeg det ene spor med klove fra én vildtart, og det andet spor med klove fra en anden vildtart. Klovene hvormed de to spor bliver lagt, bliver tørret af med en steril klud, som kan købes på apoteket, og det er denne klud, der bliver brugt som smeller. For at der ikke skal gå rutine i sagen, slår jeg plat og krone om, hvilken smeller hunden skal præsenteres for først.

Klove fra forskellige vildtarter:

Ud af 24 forsøg valgte hunden det rigtige spor 20 gange, hvilket giver en succesrate på 83,3 %. F or mig betyder det, at hunden kan kende forskel på forskellige vildtarter, uanset hvilken vildtart den blev præsenteret for. Jeg brugte klove fra vildsvin, rådyr, krondyr og dåvildt. Resultatet kom sådan set ikke bag på mig. Det modsatte ville nok ha’ været en stor overraskelse, og så kunne det da godt være, jeg skulle overveje at sælge hund og udstyr, og finde på noget andet at få fritiden til at gå med. Grunden til de 4 fejl skal nok henføres til at hunden lige skal lære, hvad øvelsen går ud på. Vælger du rigtig er der belønning; vælger du forkert er det bare ØV. (Ingen belønning.)

Klove fra samme vildtart.

Her i sommerferien er jeg så kommet videre, idet jeg lavede forsøget udelukkende med råvildtklove.

Ud af 18 forsøg, valgte hunden rigtigt 17 gange, hvilket beviser, at hunden også kan kende forskel på forskellige individer inden for samme vildtart. (Den ene gang hunden gik forkert skyldes manglende koncentration. Hun havde for travlt med at komme ud til belønningen.) Dette resultat kom heller ikke bag på mig, for jeg var naturligvis sikker på, at hunden kan kende forskel på forskellige individer inden for samme vildtart, al den stund at vi har fået påvist, at forskellige individer inden for samme vildtart har forskellig fært. Men så kom det: Gad vide om den også kan kende forskel på forløb og bagløb, og ja, det kan den. Ud af 10 forsøg valgte hunden rigtigt alle 10 gange, så nu vil jeg prøve: Mon den så også kan kende forskel  på højre - venstre benpar. Altså venstre forløb-bagløb, mod højre forløb-bagløb.  Uden at kende resultatet er jeg sikker på, at det heller ikke volder nogen problemer. Jeg er sikker på, at hunden lynhurtigt danner sig et indtryk af det færtbillede, der hænger ved den sterile klud, og når den så kommer hen til sporstart, danner den sig et overblik over det færtbillede, der i øvrigt er på stedet. Det vil sige, det spor den skal følge, det spor der ligger lige ved siden af, og den fært, der i øvrigt er i- og på underlaget. Somme tider snusede hunden indtrængende til kluden, somme tider var det i et splitsekund, som om den allerede kendte færten.

 

Ser man godt efter, kan man se, at der allerede ligger et spor til venstre for mig.

 

Hunden regner hurtigt systemet ud.

Under forsøgene har jeg kunnet konstatere, at hunden ret hurtigt regner systemet ud. Den har fuldstændig styr på, at der ligger to forskellige spor ved siden af hinanden, eller endda oven i hinanden. Den har også fuldstændig styr på, hvad der ligger til højre, og hvad der ligger til venstre.  Hvis den skal følge det venstre spor, har den styr på, at der ligger et andet spor til højre herfor, eller omvendt; for den begyndte at skære hjørner af, for at komme ud til klovene, der lå for enden, og den belønning der fulgte.  Det kan være, jeg skal prøve at snyde hunden ved at lade det venstre spor knække til højere, og det højre knække til venstre, så de to spor krydser hinanden i knækket; men det regner den sikkert også hurtigt ud.

 

 

Går hunden det rigtige spor, er der belønning ude ved klovene.

 

Og hvad så nu ?

Når alt dette er sagt og gjort, hvad kan vi så bruge det til ?

Jeg er blevet bestyrket i min tro på, at hunden opfatter et færtbillede, ligesom vi mennesker ser et abstrakt maleri med en masse farver. Hunden kan skelne de forskellige farver fra hinanden, og den kan lære at fastholde og følge en bestemt farvekombination, der godt nok ændrer sig en smule hen ad vejen, idet der kommer påvirkninger fra underlag, vind og vejr, og tiden der er gået siden færten opstod. Det store spørgsmål er fortsat, hvordan vi sikrer at hunden holder fast i den fært, den nu engang blev sat til at følge, uanset hvor meget ”farvebilledet” ændrer sig. 


Vurdering:

 
Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøverSidste nyt fra klikkerfronten

Skrevet den 19-09-2011 21:45:24 af Michael Ramlau

På grund af en hel masse andre aktiviteter, både i foreningens regi og andet, er der gået et godt stykke tid, siden jeg sidst har trænet med hunden. Det lykkedes så her i weekenden at komme lidt i skoven. Jeg lagde et pænt langt spor med en del markeringer i form af hår fra et "trafikoffer" lørdag eftermiddag, og gik sporet søndag formiddag i øsende regnvejr. For at være sikker på at hunden havde klikket i frisk erindring, klikkede jeg et par gange "ud i den blå luft"; og reaktionen kom omgående. Hunden røg rundt og kiggede på mig, -klar til at modtage belønning.

Perfekt, så jeg gik i gang med at udrede sporet. Og så kom overraskelsen: Ved første markering stoppede hunden op - jeg klikkede -hunden satte sig, og hun fik sin godbid. Så gik hun lidt rundt i nærheden af markeringen, - vendte tilbage til markeringen og lagde sig ned ! Hvad kan man gøre andet end at klikke og belønne. Så gik hun lidt rundt igen - og lagde sig ned ved markeringen. Det hele gentog sig ved næste markering. Tre gange ned på maven inden vi kunne komme videre. Jeg tog det hele fra den sjove side, for uanset hvad, så har hunden da forstået at man markerer ved at lægge sig ned, og det kommer der noget godt ud af.

 

 

Desværre var jeg ikke hurtig nok med mobilen, da jeg ville ta' et billede. Skarpheden er heller ikke det bedste man kan opleve, men hva' ! Oplevelsen fejler ikke noget.


Vurdering:

 
Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøverSommerferietræning

Skrevet den 08-08-2011 22:34:46 af Michael Ramlau

Sommerferien er overstået, og træningen med at markere i selve sporet ved at lægge sig ned, blev lidt mere krævende end som så. Hunden skal jo ud af en rytme, der har været praktiseret i noget nær 8 år, så det er ikke sådan lige at lave om på. Jeg gjorde mig stor umage med at klikke i samme splitsekund, hunden satte næsen på anskudssted eller de markeringer, der var lagt ud i sporet. De første gange gav det dårligt nok en reaktion fra hunden, for det er jo med at komme ud af sporet. Efterhånden hørte hun klikket, kiggede hurtigt op, og fortsatte. I starten opdagede hun ikke alle markeringerne, for det hænder, at hun f.eks. går venstre om et træ eller en busk, hvor jeg er gået højre om. I starten accepterede jeg det, men jeg kunne godt se, at indlæringen dermed gik for langsom, så efter et par gange blev hunden stoppet, uanset om det var en dårlig markering eller om hun gik forbi,  - taget tilbage og styret frem mod markeringen. Det hjalp også på selve øvelsen med at lægge sig, men næste gang vi gik spor, gentog hele molevitten sig. Altså mere eller mindre en ommer. Jeg vil ikke påstå at øvelsen nu sidder i skabet; men det går fremad. Så hvis jeg er ihærdig og konsekvent nok, burde øvelsen være så indarbejdet, at det bliver spændende at se, hvad der sker, når eftersøgningssæsonen starter. Vi får se.  


Vurdering:

 
Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøverSå kom overspringshandlingerne

Skrevet den 15-05-2011 21:34:10 af Michael Ramlau

Siden sidst har jeg været sammen med schweisskolleger, der har spurgt og kommenteret mine indlæg om klikkertræning. Bl. a. er der blevet spurgt, hvorfor jeg træner med hår istedet for knoglesplinter. Det er fordi, jeg tror at hår afgiver mindre fært end bensplinter, og dermed skal hunden koncentrere sig mere. Bagefter tænkte jeg, at det kunne da godt være, jeg skulle prøve med bensplinter igen; og svaret kom omgående: Hunden spiser bensplinterne, så pludseligt skulle jeg også sørge for, at hun ikke åd dem, samtidig med at jeg skal klikke, belønne o.s.v. Det blev for bøvlet. Så tilbage til hårene.

Her til morgen læste jeg Tobias Gustavsons artikel om ID-sporing i Schweisshunden, og min kone har lige striglet vinterpelsen af shetlandsponyen, så hvorfor ikke lægge nogle totter fra ponyen i rækken af rådyrhår, og som hunden så helst ikke skulle markere. Som sagt så gjort. Hunden markerer rådyrhår, hvorefter hun lægger sig ned. Så kommer klikket og lidt efter en godbid. Da vi kom til ponyhårene gentog hunden det indlærte, men der kom ikke noget klik. Og her er det så, man skal holde hovedet koldt og ikke fortælle hunden, hvad den så skal gøre, men vente for at se, hvad den foretager sig. Efter et stykke tid rejste hunden sig, og gik videre til næste tot hår, som denne gang er råvildt. Så er vi tilbage i det vante. Efter at ha' taget striben af udlagte hårtotter, startede jeg forfra på banen. Hunden fattede hurtigt at ponyhår ikke giver bonus, men så må man jo bare lægge sig et andet sted for at få klikket. Vel at mærke steder hvor der ikke er råvildthår.

Det tog lidt tid, før hunden igen var tilbage i det vante reaktionsmønster. Her hjalp jeg også hunden tilbage ved at klikke i samme øjeblik, næsen rørte ved hårtotten.

Grunden til ponyhårtotten var, som jeg skrev, artiklen om ID-sporing, hvor Tobias skriver om prægning på de individer, hunden skal arbejde med fremadrettet. Jeg skal forhåbentligt ikke på eftersøgning efter shetlandsponyer, så her er en fært som hunden skal ignorere.

I morgen går det løs igen med bukkejagten, men jeg har ingen forventninger til, at hunden starter på det indlærte.


Vurdering:

 
Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøverWeekendens træning

Skrevet den 08-05-2011 22:54:51 af Michael Ramlau

Her i weekenden er træningen med at markere hår, fortsat. Jeg startede med en god stor tot hår, lagde halvdelen, gik ti skridt, lagde halvdelen af halvdelen, gik igen ti skridt og halverede igen totten, og sådan blev jeg ved til jeg kun havde en tot med omkring 10-20 hår.

Hunden blev sendt fem, markerede og lagde sig ned. Det fortsatte til totten åbenbart blev for lille til, at hun kunne opfatte den. Dermed havde jeg så nogenlunde fornemmelsen af, hvor grænsen går for, hvad hunden kan opfatte på nuværende tidspunkt.

 

Med lidt hjælp fandt hun denne tot hår, så det er denne mængde hår, jeg vil træne videre på, indtil hun bliver lige så sikker her, som ved større totter.

At hunden kan opfatte noget, der er mindre, har jeg oplevet ved flere eftersøgninger, hvor hun markerer et enkelt hår, så jeg skal nok nå mit mål med træningen.


Vurdering:

 
Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøverDet her er utroligt.

Skrevet den 04-05-2011 22:29:22 af Michael Ramlau

Jeg er nødt til at overgive mig til klikkerfolket. Det her virker; og det virker meget hurtigere end jeg havde forestillet mig. Hunden er 8 år gammel, og den har allerede fuldstændigt forstået opgaven. Indtil i dag har jeg kun trænet på stumper fra råvildt, så jeg synes tiden var kommet til at prøve noget andet. Derfor dykkede jeg ned i fryseren efter et løb fra kronvildt, savede en stump af, som jeg smed ud på græsplænen. Hunden blev sendt frem i et søg, sætter næsen på knoglestumpen og lægger sig ned. - KLIK og belønning. - Og det gentog sig.- Hver gang jeg sendte hunden frem i et søg mod stumpen, markerede hun og lagde sig ned. Så hentede jeg en tot pels fra et af de før omtalte rådyr, lagde totten på græsplænen, og det hele gentog sig. Hunden markerede; -og lagde sig ned. Totten blev halveret, hunden markerede og lagde sig ned. Totten blev igen halveret; hunden markerede og lagde sig ned.

Nu har jeg tænkt mig at træne videre på en tot pels som jeg hele tiden halvverer, indtil hunden markerer på et enkelt hår, og så skal det hele indbygges i et træningsspor.

Det bliver spændende.


Vurdering:

 
Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøverOg klikkertræningen fortsætter

Skrevet den 02-05-2011 22:55:10 af Michael Ramlau

Så er jeg godt igang med klikkertræning, i forbindelse med at min hund skal markere, hvad jeg måtte komme over på sporet af et skadet dyr.

Som før skrevet er jeg begyndt med knogler og skind. Jeg tror ikke, jeg vil træne på blod, for jeg er bange for, at hvis jeg skal eftersøge et dødsskudt dyr, der schweisser kraftigt, kommer jeg aldrig ud af sporet, fordi hunden ikke laver andet end at markere.

jeg har været i skoven for at træne spor. Samtidig lagde jeg en stribe markeringer, som hunden blev trænet på efterfølgende. 10 markeringer med 10 skridts mellemrum, gået med færtskoene på.

Ud over skind og knoglestumper, havde jeg taget hår med fra to trafikskadede dyr, jeg var ude efter i nat. (Pelsen på dyrene er ret så miserabel for tiden, hvor de skifter til sommerpels. Vinterpelsen falder af i store totter, og så kunne jeg jo lige så godt plukke dem lidt.) Fordi jeg ved træningen herhjemme på græsplænen har givet godbidden oven på knoglestumpen eller skindstumpen, gik der kun et par markeringer, før hunden -til min store overraskelse- af sig selv begyndte at lægge sig ned lige efter klikket.

Nu må det så dreje sig om at begynde at klikke en smule senere, end hunden er vant til, så klikket kommer, når den har lagt sig.

Jeg tror jeg er på rette vej.

I forbindelse med sportræningen lavede jeg en kæmpe fejl, eller nærmere: Jeg gik glip af en kæmpe mulighed for at belønne hunden med et klik, da hun markerede anskudsstedet.  

Når jeg træner spor, laver jeg altid et langt opsøg på min. 50 meter op langs en vej, et skovbryn eller lignende, for at hunden skal lære at blive ved med at søge efter "det".

Hunden finder, hvor jeg er gået ind i skoven, -markerer anskudstedet, -jeg roser, mem overser fuldstændigt muligheden for at klikkertræne før det er for sent. 

Det skal gøres bedre næste gang.


Vurdering:

 
Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøverSå er jeg startet med klikkertræning

Skrevet den 28-04-2011 21:17:47 af Michael Ramlau

I en bog om emnet, har jeg læst, at hunden først skal lære at forbinde klikket med, at en belønning er på vej. Da godbidder altid har virket på min hund, startede jeg med bare at give et klik, og med det samme servere en godbid. Efter forbavsende kort tid lærte hunden sammenhængen mellem klik og godbid. 

I bogen læste jeg videre: " Når du har repeteret klik og godbid 10-15 gange, kan du lave en lille test. Klik når hunden ser væk eller er optaget af noget andet. Hvis hunden vender sig mod dig, for at få godbidden, har den fattet meningen."

 

Nu er min hund helt rundt på gulvet, når jeg tager klikkeren frem. Den aner simpelthen ikke , hvordan den skal opføre sig, for at få et klik. Jeg er ret sikker på at hunden er klar til at komme videre.

Når hunden ser klikkeren, ved den ikke hvordan den skal opføre sig for at få et klik.

 

Nu skal jeg igang med at lære hunden at markere. Jeg prøver at efterligne, hvad vi så på forsvarets hundeskole, i forbindelse med at bombehundene skal lære at markere sprængstof.

På græsplænen har jeg lagt en stump fra et rådyrløb. Nu går øvelsen ud på at føre hunden hen mod stumpen; og i samme øjeblik hunden sætter næsen på knoglen -klik.

 

Herefter er det vel et spørgsmål om at gentage øvelsen, indtil hunden viser, at den har forstået opgaven: Sæt næsen på markeringen, og du får et klik og en belønning.

Hvordan det videre kommer til at gå, vender jeg tilbage med.

Har du lyst til at kommentere, eller har du erfaring med klikkertræning, er debatten hermed åben. Kom med dine synspunkter og lad os få en saglig debat igang.

Velkommen på bloggen.


Vurdering:

 
Tilføjet i kategorierne: Sportræning og –prøverSeneste kommentarerSeneste bemærkninger

Michael.: Hej Steen.Hagleftersøgningen var en eftersøgning, jeg blev rekvireret til, så hvis dit spørgsmål går på om der var en schweisshundefører med under s...

Steen P. Johansen: Er hagleftersøgningen et tilkald, eller deltog der en legitimeret hundefører....

Michael Ramlau: Hej Gert.Opdager lige pludseligt at der er en ubesvaret kommentar til et af mine indlæg. Det har jeg ikke været forvænt med. Bedre sent end aldrig s...

Gert Jensen: Hej Michael.Jeg er virkelig blevet fanget af din blog om klikker træning.Hvad er det for en bog du har læst inden du gik i gang ?Hvordan går det...

Michael Ramlau: Hej Steen.Beklager at jeg først nu kommenterer dit indlæg, men det er jo i denne tid, vi er ude med hundene, så der er ikke så meget tid foran compu...


Relevante websites

Bliv medlem, klik her.

Brug for en Schweisshund, klik her.

Læs om schweissarbejdet, klik her.

Brug for et kursus, klik her.

Prøver, klik her.

Nyheder