Sporarbejde

Af Michael Ramlau

Sommerferien gik blandt andet med at lægge spor på stranden for at se, hvorledes hunden klarede spor, hvor underlaget har en minimal indflydelse på den fært, som efterfølgende skal følges. Det viste sig, som jeg havde forventet; at hunden stak snuden ned i hvert enkelt fodaftryk, ligesom for at kontrollere at det var det rigtige aftryk, hun fulgte. Så var det, jeg fik den ide at finde ud af, hvor i aftrykket hunden kontrollerede rigtigheden.  Det så ud som om næsen blev kørt op gennem sporet bagfra med et næsten usynligt stop ved selve klovaftrykket (sporene blev alle lagt med færtsko) og derefter ved det forreste af fodaftrykket, der hvor færtskoen ikke dækker.

Så kom ideen med at filme det, men der skulle gås nogle spor, før der kom noget brugbart i kassen.

På første klip der viser et overnatningsspor, kan du se, hvorledes hunden kontrollerer aftrykkene ved at bevæge snuden bagfra op gennem aftrykket, og hvis du ser godt efter, ser det ud som om hunden kontrollerer både klovaftryk og det forreste af fodaftrykket, hvor sålen har rørt underlaget. 

På andet klip er der lagt 1000 meter spor lige ud, færtskoene er taget af for enden af sporet, hvorefter jeg er gået parallelt tilbage til udgangspunktet med ca. 5-7 meters afstand til selve sporet. Hunden bliver sat på vinkelret på sporet, umiddelbart efter det er lagt, og taget af efter et lille stykke udredning. Første gang hunden passerer hen over parallelsporet (uden færtskoene) bliver det registreret, men ikke fulgt, og dermed har hunden styr på, at det er uinteressant. 

 

Tredie klip er et overnatningsspor, hvor hunden virker en smule uinspireret. Det er også tredie dag i træk med spor på stranden, for at få brugbare klip i kassen. Hunden tager sporet op fra start, men lader sig på et tidspunkt distrahere af en fremmed duft. Kommer tilbage til sporet; og igen bliver ægtheden kontrolleret ved at tjekke et klovaftryk.

Alle tre videoklip viser helt tydeligt, at hunden sporer på klovaftryk samt det forreste af støvlesålen, der er fri af færtskoen. Med andre ord, den individuelle fært fra klov og støvlesål. Hvis det bare var færten, fra underlaget der bliver komprimeret, ville hunden vel lige så ofte kontrollere, der hvor jernpladen fra færtskoen har rørt underlaget.